Dolar
32.32
Euro
34.93
Altın
2,208.66
ETH/USDT
3,590.80
BTC/USDT
70,899.00
BIST 100
9,056.74
Yaşam

Toroslar'dan sofralara uzanan lezzet 'andız pekmezi'

Antalya'nın Akseki ilçesinde bin 500-2 bin rakımlı dağlardan toplanan andız kozalakları, bazı işlemlerden geçirildikten sonra kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor.

06.10.2017 - Güncelleme : 06.10.2017
Toroslar'dan sofralara uzanan lezzet 'andız pekmezi' Fotoğraf: AA / Abdullah Çatlı

ANTALYA - ABDULLAH ÇATLI

Toros Dağları'ndan toplanan andız kozalakları, bazı işlemlerden geçirildikten sonra 15 saat kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

Antalya'nın Akseki ilçesinde bin 500-2 bin rakımlı dağlardan toplanan andız kozalakları, özellikle civar mahallelerde yaşayanların geçim kapısı oluyor.

Pekmez yapımı için yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan kozalaklar, kadınlar tarafından imece usulüyle kırılıyor. Günlerce süren çalışma sonunda hazırlanan andız pekmezinin kilosu 15 liradan satılıyor.

Kuyucak Mahallesi'nde pekmez yaparak aile bütçesine katkı sağlayan kadınlardan Fatma Duran, AA muhabirine, dağlarda ağaçlara tırmanarak topladıkları andız kozalaklarını, çuvallarla sırtlarında taşıdıklarını söyledi.

Günde 1 ya da 2 çuval andız kozalağı toplayabildiğini anlatan Duran, kozalakları kırıp 2 gün suda beklettiklerini belirtti. Duran, "Şırasını süzdükten sonra akşamdan hazırlayıp tavalara koyuyoruz. Erken saatlerde kalkıp ateşe koyuyoruz. 15 saat kaynıyor. Bu çok zahmetli bir iş." dedi.

"5 kilogram kozalaktan 1 kilogram pekmez çıkıyor"

Uzun yıllardır pekmez üreten Halil Erdoğan da bu işin çok zahmetli olduğunu, 4-5 kişinin yardımıyla yapılabildiğini dile getirdi.

Yaklaşık 5 kilogram andız kozalağından 1 kilogram pekmez çıkarabildiklerini kaydeden Erdoğan, yılda yaklaşık 2 ton pekmez ürettiklerini bildirdi.

Elde edilen pekmezin doğal olduğunu vurgulayan Erdoğan, "İçinde herhangi bir karışım bulunmuyor. Andız pekmezinin, basur, kansızlık, mide, akciğer, karaciğer, romatizma, şeker hastalığı, idrar yolları iltihabı, astım gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu pekmez, şifa kaynağı." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Abdullah Çatlı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın