култура и уметност

„Алија Изетбеговиќ беше интелектуалец и лидер почитуван и на Истокот и на Западот"

„Алија Изетбеговиќ беше интелектуалец и лидер почитуван и на Истокот и на Западот"

„Алија Изетбеговиќ беше интелектуалец и мислител подеднакво прифатен и на Истокот и на Западот, за што сведочат голем број награди кои ги доби на сите страни од светот", истакна Лисица

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Турски уметник претвора старо железо во мозаични скулптури
09.07.2020

Турски уметник претвора старо железо во мозаични скулптури

Алтинорак, од местата каде што се продава отпаден материјал собрал отпадоци како ланци, амортизери, завртки, дискови, свеќички со цел да го подржи „Проектот за нула отпад“ инициран од сопругата на турскиот претседател, Емине Ердоган

Членовите на жирито на „Istanbul Photo Awards 2020“ зборуваа за наградените фотографии
07.07.2020

Членовите на жирито на „Istanbul Photo Awards 2020“ зборуваа за наградените фотографии

Членовите на жирито на шестиот меѓународен натпревар за фотографија „Istanbul Photo Awards 2020“ организиран од страна на Агенција Анадолија (АА) изјавија дека натпреварот дал голем придонес за глобалните визуелни вести

Со концертот „Скопје во три бои“ започна културната манифестација „Скопско лето"
06.07.2020

Со концертот „Скопје во три бои“ започна културната манифестација „Скопско лето"

Музичката програма на „Скопје во три бои“ ги „сплотува македонската, ромската и турската популација на нашето поднебје како убав спој на три музички култури во едно и дека ќе ги разбие стереотипите за поделеност", соопшти ДКУС

„Успехот доаѓа како резултат на неверојатната трпеливост и борба“
01.07.2020

„Успехот доаѓа како резултат на неверојатната трпеливост и борба“

„Отворањето кон светот од Скопје и посетата на различни држави мене ми додадоа неверојатни вредности“, истакнува светски познатиот скопски музичар, Месут Куртиш во интервју за Агенција Анадолија (АА)

Познати добитниците на „Istanbul Photo Awards 2020“
30.06.2020

Познати добитниците на „Istanbul Photo Awards 2020“

Во категоријата „Единечна фотографија за вест“ првата награда ја доби Јик Феи Лам за фотографијата насловена „Протести во Хонгконг“