Durmuş Genç
19 Temmuz 2017•Güncelleme: 19 Temmuz 2017
MUĞLA
Muğla'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3'ü firari, 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşmasına devam edilidi.
Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince adliye binasındaki salonların fiziki yetersizliği nedeniyle Muğla Ticaret ve Sanayi Odası salonunda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar, geniş güvenlik önlemleri altında getirildi.
Sanıklar, jandarma eşliğinde mahkeme salonuna alındı. Sanıklar ve yakınları ile taraf avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya başlandı.
Duruşmada, tutuklu sanıklar, dava dosyasına giren yeni delil ve raporlar hakkında beyanda bulundu.
"Kalkan uçakla inen uçak aynı"
Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, bazı sanıkların "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbe girişimi gecesi Dalaman'da bindiği uçakla İstanbul'da indiği uçağın aynı olmadığı" iddiasında bulunduğuna dikkati çekerek, bunun doğru olmadığını söyledi.
Bir haber kanalında yayımlanan görüntüleri incelediklerini belirten Baştoğ, "Kalkan uçakla inen uçak aynı. İddialara neden olan gazetede yer alan bir fotoğraf var. O arşiv fotoğraf." dedi.
Sanıklardan Hasan Aslanbay'ın dava dosyasını yeterince inceleyemedikleri iddiası üzerine Mahkeme Başkanı Baştoğ, mahkemenin bütün dava dosyasının örneğini sanıklara vermek gibi bir zorunluğunun bulunmadığını ancak buna rağmen tüm dosyanın fotokopisini çektirerek gönderdiklerini kaydetti.
Dava dosyası dışarı çıkartılamacağı için bir fotokopiciyle anlaştıklarını ve kendisine bir yer tahsis ettiklerini anlatan Baştoğ, fotokopi işleminin 2 hafta sürdüğünü, bozulan makineyi tamir ettirmek zorunda kaldıklarını bildirdi.
Duruşmaya diğer sanıkların dinlenmesiyle devam ediliyor.
İddianame
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu iddianamede, sanıkların, "Cumhurbaşkanına suikast", "anayasayı ihlal", "yasama organına karşı suç", "hükümete karşı suç", "silahlı terör örgütü yöneticisi olma", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama", "zincirleme şekilde silahla tehdit", "cumhurbaşkanına hakaret", "zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret", "kamu malına zarar verme", "mala zarar verme", "nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali" ve "nitelikli yağma" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.
Saldırıyı gerçekleştiren FETÖ'nün "suikast timi"ndeki biri firari 37 asker için en az 6'şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.
Muhabir: Levent Kişi-Durmuş Genç