15 Aralık 2015•Güncelleme: 16 Aralık 2015
SOFYA
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile Bakanlar Kurulu Boyana İkametgahı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.
Ulaştırma, enerji, tarım, su, Meriç başta olmak üzere ticaret ve yatırımlar alanında Bulgaristan ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade eden Davutoğlu, "Rüyamız, idealimiz İstanbul’dan Sofya’ya, Sofya’dan da Avrupa’ya gidecek bir hızlı treni gerçekleştirmek" dedi.
"Suriye konusunda herkes elinden geleni yapmalı"
Dünyanın karşı karşıya kaldığı en önemli meselenin, Suriye’den kaynaklanan insani trajedi ve mülteciler sorunu olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Suriye’de gerek barbar bir rejimin gerekse terör örgütlerinin baskısından kaçan insanlar akın akın Türkiye, Bulgaristan ve Avrupa’ya geliyorlar. Bunların yönetimi konusunda, bunların düzenli bir şekilde ele alınması konusunda da son Avrupa Konseyi’nde, bu konuları ele aldık. Türkiye ve Bulgaristan arasında bu konuda son derece verimli bir işbirliği var. Suriye sorunu, Türkiye'nin ya da Bulgaristan'ın ya da Avrupa'nın tek başına sorunu değil artık küresel bir sorundur ve herkes bu sorunun çözümü için elinden geleni yapmak zorundadır. Aksi takdirde mülteciler sorunu, hepimizin önümüzdeki yıllarda da karşı karşıya kalacağı daha büyük bir sorun haline dönüşebilir."
"Ümit ederiz ki her konu çözüme kavuşturulur"
Davutoğlu, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gelişmelere ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:
"Türk-Rus ilişkileri, Karadeniz bağlamında barış ve istikrar için önem taşır. Bulgaristan, Türkiye, Romanya, Gürcistan gibi Karadeniz'deki kıyı ülkelerin Karadeniz'de barış ve istikrarı temin etmek üzere birlikte oluşturdukları mekanizmaların bundan sonra da devam etmesi önem taşır. Ümit ederiz ki Türkiye ile Rusya arasında son dönemde artan geleneksel dostluk ve komşuluk ilişkileri tekrar güçlü şekilde tesis edilir ve her konu yüz yüze, itham etmeden, karşılıklı olarak anlayış içerisinde çözüme kavuşturulur."
"Son haftalarda ortak sınırımızda o eski sığınmacı akını kalmadı"
Borisov, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türk mevkidaşıyla yaptığı görüşmede değinilen tüm konuların önemli olduğunu söyledi.
Türkiye’nin gösterdiği anlayış için teşekkür eden Borisov, "Son haftalarda ortak sınırımızda o eski sığınmacı akını kalmadı" ifadesini kullandı.
Bulgaristan ve Türkiye içişleri bakanlıklarının yoğun bir işbirliği içinde olduğunu belirterek, insan kaçaklığı ile etkin mücadele verildiğini vurgulayan Borisov, "Tüm AB ülkelerinin huzurunda Türkiye ile birlikte bu sorunla nasıl etkin mücadele verdiğimizin örneğini sergileyeceğiz” diye konuştu.
"Bulgaristan ile Türkiye arasında engel yok"
Başbakan Borisov, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki sınıra çekilen tel örgüyü “gerekli bir önlem" olarak nitelendirdi.
Bulgaristan bu engelin yapımına başladığında, Davutoğlu’nun kendisine, "Boyko, soğuk rüzgarlar esiyor" dediğini anımsatan Borisov, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aslında Bulgaristan ile Türkiye arasında engel yok. Soğuk rüzgar da esmez. Sadece hava raporunda böyle sözler kullanılabilir. Aramızda değil. Bizler de bir tel örgününün çekilmesine bu kadar para harcamak istemeyiz. Amacımız, kaçak geçişleri engellemek, insanları sınır kapılarına yönlendirmektir. Türkiye’de 2,5 milyon sığınmacı yaşıyor. Son bir yılda 60 bin çocuk dünyaya gelmiştir. Biz bu acılara çare arıyoruz. Kavga eden devletler olabilir, biz onlardan değiliz."
Türkiye-Rusya ilişkileri
Türkiye-Rusya ilişkileri ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Borisov, “Bir erkeğin en erdemli özelliklerinden biri sabırdır” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sayın Putin, Sayın Erdoğan’ın yanında ‘Bulgaristan her şeyi kaybetmiştir’ dediğinde biz yorum yapmadık. Sabırlı olduk. Şimdi de (Türkiye ile Rusya arasında yaşananlar konusunda) sabırlı davranıp dikkat ve saygıyla izliyoruz. Türkiye ve Rusya geçmişte iyi dost ve ortak olmuştur, yine de olacaklar. Karadeniz’in çevresinde huzur ve barış olmalı, ekonomi bundan yararlanmalıdır."
Muhabir: Kurbani Geyik-İlhan Toprak-Sultan Çoğalan-İhvan Radoykov