01 Ağustos 2017•Güncelleme: 01 Ağustos 2017
GAZZE - Nur Ebu Iyşe
Filistinli analistler, 2006 seçimlerinden sonra Gazze'den kaçmak zorunda kalan eski güvenlik şefi ve eski Fetih Hareketi mensubu Muhammed Dahlan'ın geçen çarşamba günü Gazze'de yapılan Filistin Yasama Konseyi toplantısına video konferans ile katılarak konuşma yapmasını değerlendirdi.
Hamas'ın, Fetih Hareketi'nden ihraç edilen Dahlan ile ortak çıkar gereği yakınlık kurduğunu belirten analistler, bunun Hamas-Fetih gerginliğinden kaynaklandığını ve Dahlan ile böyle bir ittifakın Filistin'deki bölünmüşlüğü daha da derinleştireceğini savundu.
Filistinli siyasi analist ve Batı Şeria'daki Birzeit Üniversitesi Medya Profesörü Neşet el-Aktaş, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a karşıtlığının Hamas ve Dahlan'ı bir araya getirdiğini belirterek, "İki taraf arasındaki ilişki ortak çıkar üzerine kurulu. Ancak bu durum Filistin bölünmüşlüğünü daha çok derinleştirecek." dedi.
Aktaş, "Dahlan, Arap dünyasındaki ekonomik gücü temsil ediyor. Hamas, onunla uzlaşıyı kabul ediyor. Hamas da halihazırda önemli bir güç." ifadelerini kullandı.
"Filistin'de siyasi hayat sisli"
Necah Üniversitesi Siyasal Bilgiler Profesörü Raid Nairat ise Dahlan'ın Gazze'deki toplantıya katılmasının Abbas ile ilişkilere olumsuz yansımaları olacağını ifade etti.
Filistin'de şu an siyasi hayatın sisli olduğunu söyleyen Nairat, Hamas-Dahlan uzlaşısının, gerçek kapsamlı bir ulusal uzlaşının gerçekleşmesini sağlayacak göstergelere sahip olmadığını kaydetti.
Nairat, "Önümüzdeki günlerde bu uzlaşının (Hamas-Dahlan), ulusal uzlaşının bir ön hazırlığı mı yoksa başka bir alternatif mi olacağı netleşecektir." dedi.
"Çıkarlar gereği geçici bir ittifak"
Siyasi analist Halid el-Amayire, Dahlan'ın video konferans ile toplantıda konuşmasının Hamas ve Fetih arasındaki siyasi çekişmenin ürünü olduğunu belirterek, "Bu aynı zamanda Hamas'ın, Gazze'deki görevlilerin maaşlarının ödenmemesi ve bazı kurumlara yapılan desteklerin durdurulması gibi Filistin yönetiminin son dönemlerdeki adımlarına bir cevap niteliğindeydi." görüşünü dile getirdi.
Hamas ve Dahlan arasındaki yakınlığın Hamas ve Fetih arasındaki ilişkilerin gerginleşmesinden kaynaklandığını söyleyen Amayire, şunları kaydetti:
"Bu stratejik bir yakınlık değil. Bu çıkarlar gereği geçici bir ittifak. Çünkü Filistin yönetimi, Hamas'ın ve Dahlan'ın ortak düşmanı. Hamas ve Dahlan, Ramallah yönetiminin tepkisine göre şekillenecek önümüzdeki dönem netleşene kadar birbirlerine yakınlık kartını elinde tutuyor."
Filistinli siyaset yazarı Yahya Rabah da Hamas ile Dahlan arasındaki yakınlaşmanın, Hamas-Fetih krizini derinleştireceğini savunarak, "Hamas'ın, Filistin Devlet Başkanı'nın Gazze'nin kurtulması için attığı adımları kabul etmemesi halinde bölgede yeri olmayacak. Ulusal uzlaşının maddeleri açık; Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'teki işleri yönetecek bir hükümetin kurulması. Ülkenin gereksinimlerini karşılayacak siyasi bir rejimin kurulması için seçimlere gidecek bir hükümet." diye konuştu.