ANKARA
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklandığı Başbakanlık Yeni Bina'daki basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Şimşek, özellikle son günlerde yaşanan bölgesel problemlerin savunma harcamalarını artırıp bütçe açısından OVP hedeflerini etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soru üzerine, mali disiplinin sürdürüleceğini söyledi. Şimşek, bu yıl iki seçim yaşanmasına, 17 Aralık sürecine ve jeopolitik gerginliklere rağmen bütçe hedeflerini rahat bir şekilde tutturduklarını ifade etti. 2015 yılı için vergi gelirlerinde yüzde 10,7'lik bir artış öngördüklerini, faiz dışı harcamaların artışını ise yüzde 5,1 ile sınırlı tutacaklarını dile getiren Şimşek, çalışmalarını bu kapsamda sürdürdüklerini kaydetti.
Kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesinin en önemli reform alanlarından olduğuna dikkati çeken Şimşek, "2015'te de eğitim, en büyük harcama kalemimiz olmaya devam edecektir. Muhtemelen bunu sağlık, daha sonra da sosyal güvenlik takip edecektir" dedi. Şimşek, savunma ve güvenlik harcamalarında özel bir artış öngörmediklerini bildirdi.
Bu yıl için kamuya 74 bin personelinin alınacağının hatırlatılarak, son rakamların sorulması üzerine Şimşek, "2014 bütçesini hazırlarken 74 bin toplam alım öngörmüştük. Ancak sadece ve sadece ilave öğretmen alımı nedeniyle yılı muhtemelen 104 bin civarında kapatacağız" diye konuştu. Maliye Bakanı Şimşek, gelecek yıl için de 74 bin kişinin istihdam edilmesini tahmin ettiklerini belirtti.
Şimşek, özelleştirme gelirlerine ilişkin soruyu yanıtlarken, bu yıl için 6,8 milyar liralık, 2015 için 8,7 milyar lira, 2016 içinde 6,8 milyar lira civarında özelleştirme geliri öngördüklerini, gelecek birkaç yıl için ortalama 4-5 milyar dolarlık özelleştirme gelirini neredeyse garanti altına aldıklarına işaret etti.
Muhabir: Erdal Çelikel