07 Ekim 2018•Güncelleme: 07 Ekim 2018
KAYSERİ - Müzahim Zahid Tüzün
Türkiye'nin önemli elma üretim merkezlerinden Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde rekoltesi bu yıl 85 bin tona ulaşan elma, üreticilerin yüzünü güldürdü.
Kendine has aromasıyla damaklarda bıraktığı lezzetinden dolayı piyasada her zaman aranır hale gelen Yahyalı elması, bu özelliği dolayısıyla henüz dalındayken alıcı buluyor.
Yaklaşık 30 bin dekarlık alanda elma üretimi yapılan ve 15 elma çeşidine sahip Yahyalı, üretimde Türkiye'nin ilk 5 merkezi arasında yer alıyor.
%2Felma_1.jpg)
Son 2 yılda en iyi dönemini yaşıyor
Yaklaşık 70 yıldır ilçede gerçekleştirilen elma üretimi, yapılan modern tarım ve özel yöntemlerle son 2 yılda en iyi dönemini yaşıyor.
Yahyalı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Parlak, AA muhabirine, ilçede geçen yıl 75 bin ton olan rekoltenin bu yıl 85 bin tona ulaştığını söyledi.
İlçede uzun yıllardır elma üretimi yapıldığını aktaran Parlak, şunları kaydetti:
"İlçemizde ilk olarak 1946 yılında, ekonomik açıdansa 1950'li yıllarda elma üretimi gerçekleştirilmeye başlandı. İlk başta klasik elma diye tabir ettiğimiz golden, Amasya ve starking çeşitlerinin üretimi gerçekleştirildi. Son 15 yılda modern imkanlarla klasik çeşitlere ek olarak fuji, granny smith ve gala gibi birçok çeşidin de üretimi gerçekleştirildi. İlçemizde 28 bin 450 dekarlık alanda 85 bin ton elma üretimi gerçekleştirmekteyiz. Kayseri'nin Develi, Yeşilhisar ve Yahyalı üçgeninde bulunan elma üretim havzasında da yıllık ortalama 150 bin ton elma üretimi gerçekleştirmekteyiz. Isparta, Karaman, Niğde ve Antalya'nın ardından Türkiye'deki elma üretiminde 5. sırada yer almaktayız."
%2Felma_2.jpg)
"Yahyalı elması her zaman değer görüyor"
Yaklaşık 20 yıldır elma üretimi yapan Mustafa Solak da Yahyalı elmasının farklı aroması olduğunu belirterek, "Yahyalı elması piyasada her zaman değer görüyor." dedi.
Yahyalı'da elma üretiminin son 2 yıldır iyi durumda olduğunu belirten Solak, şunları söyledi:
"Bundan 3 yıl önce Yahyalı'da rekolte düşüktü. Soğuk alıyordu. Son 2 yıldır don olaylarında çiftçi kendini geliştirdiği için üretim iyi. Tabii bakmak ve ilgilenmek lazım. Yahyalı elmasının aromasından dolayı ayrı bir özelliği var. Yahyalı elması piyasada her zaman tutulur. Bölgemizin havasından, elmalarımızın suyu ve aromasından dolayı piyasada bir tutarlılığı var. Şu an dalındaki elmalarımızın ton fiyatı bin 500 liradan gidiyor. Tabii depoya koyarsan ocak ayı piyasa şartlarına göre fiyatı değişir. Kendimiz bir pazar aramıyoruz çünkü kendi pazarı burada oluşuyor zaten."