ANKARA
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bir televizyon kanalının canlı yayınına katılarak, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.
Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturmasının geç kalmış bir soruşturma olduğunu söyledi.
Bozdağ, şöyle konuştu:
''12 Eylül ve 28 Şubat'la ilgili süreçler adli süreçlerdir. Bu her iki sürecin de talimatını 12 Eylül 2010'da yapılan halk oylamasında vatandaşımız bize sandıkta vermiştir. Dolayısıyla vatandaşın ortaya koyduğu irade çerçevesinde ortaya çıkan yeni bir hukuk yapısı, bu noktadaki demokratik cesareti de çoğalttı, hukuki açıdan da insanları teyit etti. Süreç başladı, devam ediyor. Bu sürecin nereye gideceği, nerede duracağına ilişkin bir siyasi olarak bizim kestirmede bulunmamız, tahminde bulunmamız yanlış olur. Çünkü süreci yargı yönetiyor ve yargı devam ettiriyor"
28 Şubat sürecinde MGK kararlarının Bakanlar Kurulu kararına dönüştürüldüğüne ilişkin herhangi bir belge olmadığını ifade eden Bozdağ, kaldı ki konusu suç olan bir hususun Bakanlar Kurulu kararına dönüştürülmesi halinde ise yürütmeyi o işin ortağı haline getireceğini belirtti.
Demirel ve Çiller'in üzerinde tarihi sorumluluk var
Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'in görüş ve bilgilerine başvurulmasının doğru olup olmayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken de Bozdağ, buna yargının karar vereceğini söyledi. Bozdağ, şöyle devam etti:
"Basına konuşabilirler, televizyonlara konuşabilirler, herhangi bir toplantıda konuşabilirler veya anılarında bunu yazabilirler. Ama mutlaka 28 Şubat'ın karanlığında olan bitenleri birinci ağızdan Türkiye kamuoyuna anlatmaları, Türk milletine anlatmaları bana göre bir görevdir. Çünkü Türkiye'nin önündeki yılları sağlıklı yürümesi açısından, demokrasimizin kökleşmesi, bir daha böyle karanlık dönemlerin yaşanmaması açısından o dönemde yaşanan olayların bunu en yakından yaşayan ve kamuoyunun bilmediği pek çok perde arkasına bilen, yaşayanlar tarafından Türkiye kamuoyuyla paylaşılmasında büyük bir gereklilik vardır. Onların üzerinde bu anlamda tarihi bir sorumluluk vardır"
Kılıçdaroğlu belgeleri cumhuriyet savcılarına iletsin
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ''camilerin restorasyonu ve tek parti döneminde kullanım şekilleriyle ilgili'' karşılıklı açıklamalarına ilişkin Bozdağ, "CHP'nin camilere karşı tutumu özellikle tek parti yönetimi olan dönemde çok açık" dedi.
Bekir Bozdağ, şöyle devam etti:
"Sayın Kılıçdaroğlu, 'camilerde, şurada, burada yolsuzluklar var' diye birtakım iftiralarda bulunuyor. Sayın Kılıçdaroğlu'nun böyle bir iddiası varsa cumhuriyet savcılarının adresi belli..Burada yapılması gereken şey bu belgeleri derhal cumhuriyet savcılarına iletmesidir.''