ANKARA
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin taziye mesajı yayımladı. Jagland'ın mesajında şu ifadelere yer verildi:
"İstanbul'da yeniden ölümcül bir saldırı birçok masum insanın ölümüne ve yaralanmasına sebep oldu. Haberler karşısında çok sarsıldım. Bu acımasız saldırılar değerlerimize ve hepimize yöneliktir. Ailelerin acısını paylaşıyorum ve taziyelerimi iletiyorum."
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise sosyal medyada yayımladığı mesajla saldırıyı kınadı. Schulz mesajında, "Saldırıyı şiddetle kınıyorum. Polis güçlerine ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.
Öte yandan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da sosyal medyada yayımladığı mesajda Vezneciler'de düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerinin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın acısını paylaştığını belirtti.
Avrupa Birliği'nden (AB) İstanbul'daki terör saldırısına dair yapılan açıklamada, Türkiye'yle dayanışma içinde olunduğu mesajı verildi.
AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin bir sözcüsünün yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin bir kez daha terör saldırısına uğradığı, polis aracını hedef alan bombalı saldırıda bazıları polis çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı belirtildi.
Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilenen açıklamada, "AB olarak, Türkiye'ye, hükümetine ve halkına olan devamlı desteğimizi yineler, küresel terör tehdidiyle mücadelede yakın bir şekilde beraber çalışma taahhüdümüzü teyit ederiz." denildi.
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin Sözcüsü Maja Kocijancic, yazılı açıklamayla saldırıya tepki gösterdi.
Kocijancic, "AB olarak Türkiye'ye, hükümetine ve halkına devam eden dayanışmamızı bir defa daha yinelerken, küresel terör tehlikesi karşısında birlikte ve yakinen çalışma kararlılığımızı da bir defa daha teyit ederiz." ifadelerini kullandı.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber de Twitter hesabından, korkunç saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, "Sivil ve polis teşkilatından tüm kurbanların kederli ailelerine ve yakınlarına en içten taziyelerimi sunar, yaralılara acil şifalar dilerim." ifadesine yer verdi.
Katar Dışişleri Bakanlığının, resmi haber ajansı QNA'da yer alan açıklamasında, Katar'ın, Türkiye Cumhuriyeti'nin yanında yer aldığı belirtilerek, "İstanbul'da bu sabah düzenlenen bombalı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Türkiye'nin güvenlik ile istikrarını muhafaza etmek için aldığı tüm önlemleri destekliyoruz." denildi.
Sebebi ne olursa olsun Katar'ın şiddet ve terör eylemlerinin her türlüsüne karşı olduğu vurgulanan açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları, Türk hükümeti ve halkına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar dilendi.
İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "En az 11 kişinin ölümüne, onlarca kişinin yaralanmasına neden olan, İstanbul'un merkezinde bir polis otobüsüne yönelik terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyoruz. İspanya hükümeti olarak ölenlerin ailelerine başsağlığı diler, yaralıların acil ve tam olarak şifa bulmalarını temenni ederiz." ifadesi kullanıldı.
İspanya'nın, terörist barbarlığına karşı mücadelesinde Türkiye'nin resmi kurumları ve halkıyla tam dayanışma içinde olduğu belirtilen açıklamada, İspanya'nın "terörizm belasını sonlandırmak için gösterdiği işbirliğini kararlı bir şekilde devam ettireceği" vurgulandı.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, yayımladığı mesajda, İstanbul'da düzenlenen menfur saldırıyı en sert şekilde kınadığını belirterek "Bu şiddet eylemi terörizmin her biçimiyle mücadelede ortak kararlılığımızı artırmalıdır." ifadesini kullandı.
Hollande, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye diledi, Türk halkıyla dayanışma içinde olduğunu kaydetti.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, İstanbul’da bu sabah meydana gelen bombalı terör saldırısını kınadı.Bakanlığın internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, "Bugün İstanbul’da çok sayıda kişinin ölümüne neden olan terör saldırısını kati şekilde kınıyoruz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor ve dost Türk halkına tam desteğimizi ifade ediyoruz.” denildi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İstanbul'da bir polis aracını hedef alan terör saldırısına dair yazılı açıklama yayımladı. Polisler dahil çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı saldırıyı güçlü şekilde kınadığını belirten NATO Genel Sekreteri, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Kalbim kurbanların aileleri ve bir kez daha terör belasıyla vurulan Türk halkıyla beraber. Terörizm, NATO'nun temsil ettiği demokrasi, bireysel özgürlük, insan hakları ve hukukun üstünlüğü değerlerini baltalamak istiyor. Asla hoş görülemez ve meşruiyet addedilemez. NATO, küresel terör tehdidi karşısında Türkiye'yle dayanışma içinde."
BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Ban, "İstanbul'un kalbinde bombalı araçla polis otobüsünü hedef alan ve en az 11 kişinin öldüğü ve onlarca kişinin yaralandığı" saldırıyı kınadığı belirtildi.
Saldırının sorumlularının biran önce tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını umduğunu kaydeden Ban, saldırının kurbanları ile Türk halkı ve hükümetine taziyelerini sundu.
Ban, "bu zor döneminde" Türk halkı ve hükümeti ile dayanışma halinde olduğunu ifade etti.
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, konuya ilişkin resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Dualarımız bugün İstanbul'da yaşanan bombalı saldırının kurbanlarında olacak. Birleşik Krallık, bu saçma ve dehşet verici şiddet eylemini kınıyor." ifadesini kullandı.
Saldırının ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığından Birleşik Krallık vatandaşlarına yönelik yapılan duyuruda, "İstanbul'un Vezneciler bölgesinde 7 Haziran'da bir patlama oldu. Vezneciler metro istasyonu ve bölgedeki yollar kapatıldı. Bölgedeyseniz, yerel güvenlik yetkililerinin tavsiyelerine uyunuz." denildi.
Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi de İstanbul'daki terör saldırısı nedeniyle sarsıldığını açıkladı. Taçi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada saldırıda hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.
Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako da yaptığı açıklamada, İstanbul'daki terör saldırısını kınadığını ifade ederek, "Ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dilerim. Acılarını paylaşıyorum." diye konuştu.
Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'da polis aracını hedef alan saldırıda 11 kişinin hayatını kaybettiğinin, çok sayıda kişinin yaralandığının üzüntüyle öğrenildiği, terör saldırısının sert bir dille kınandığı bildirildi.
Açıklamada, saldırıda ölenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunuldu. Pakistan'ın her zamanki gibi "kardeş" Türk halkıyla birlik içinde olduğuna değinilen açıklamada, Türkiye'nin terörle kararlı mücadelesinin başarıyla sonuçlanacağı kaydedildi.
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da İstanbul'daki terör saldırısını kınadı.
Poroşenko, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul'daki acımasız terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Terörizmin hiçbir gerekçesi olamaz. Kurbanların ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.
Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin taziye mesajı yayımladı. Litvanya Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Grybauskaite'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı ilettiği bildirildi.
Grybauskaite, mesajında "Terör saldırılarını ve diğer suçları şiddetle kınıyoruz. Türkiye ile dayanışma içindeyiz. Türkiye ve halkı, haksız bir şiddetin kurbanı oldu." ifadesine yer verdi.
Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius da resmi Twitter hesabında, "İstanbul'da korkunç bir terör daha. Hayatını kaybedenlerinin ve yaralıların ailelerine içten taziyelerimizi iletiyoruz." paylaşımında bulundu.
Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, saldırıyla ilgili yayımladığı taziye mesajında, İstanbul'daki terör saldırısından endişe duyduklarını belirterek, Türk halkı ve hükümetine başsağlığı diledi.
Çağdaş ve modern dünyada masum insanların yaşamlarının "bir mücadele ve darbe silahı" olarak kullanılmasının üzücü olduğunu ifade eden Kvirikaşvili, "Dünyanın bu zulmü durdurması için ortak çaba göstermesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
İstanbul Vezneciler'de çevik kuvvet polislerini taşıyan aracı hedef alan bombalı saldırıya Türkiye'de görev yapan büyükelçilerden de tepki yağdı.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, İstanbul'daki bombalı saldırıya ilişkin Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Bu menfur saldırıyı kınıyor, terörle mücadelede Türkiye ile omuz omuza durmayı sürdürüyoruz." ifadesini kullandı.
Mesajında, İstanbul’daki "vahşi terör saldırısı"ndan derin üzüntü duyduğunu belirten Bass, "Yaralılara acil şifalar diliyor, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına taziyelerimizi sunuyoruz." sözlerini de kaydetti.
İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore'un Twitter'da paylaştığı mesajda ise "İstanbul sokaklarında bir başka bombalı saldırıdan dolayı yitirilen hayatlar karşısında yine şoktayım. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifa dilerim." ifadesi yer aldı.
Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği ise Twitter hesabından, Alman Dışışleri Bakanlığının İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin mesajını yayımladı. Mesajda, "İstanbul'daki vahşi saldırıyı kınıyoruz. Hayatını kaybedenler için yastayız, kalbimiz ailelerle." denildi.
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği de saldırıya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"İstanbul’daki terör eylemini kınıyor ve hayatını kaybedenlerin akrabaları ve yakınlarının acılarını paylaşıyor. Müslümanlara kutsal ramazan ayında gösterilen zulüm, kalplerimizde derin yaralar açmış. Bu menfur terör eylemin herhangi açıklaması olamaz."
Başsağlığı mesajını Twitter'dan paylaşan Arnavutluk'un Ankara Büyükelçisi Genti Gazheli de "Bu trajedinin kurbanlarının yakınlarına ve sevdiklerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum." ifadesini kullandı.
İspanya'nın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan duyuruda, İspanya Dışişleri ve İşbirliği Bakanlığının kınama açıklamasına yer verildi. İstanbul'daki terör saldırısının şiddetle kınandığı belirtilen açıklamada, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dilendi.
İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni da Twitter’daki kişisel hesabından, “İstanbul’da bu sabah acımasız bir terör saldırısı oldu. İtalya, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerinin ve Türk hükümetinin yanındadır.” şeklinde paylaşımda bulundu.
Bu arada, Türk milli futbolcu Caner Erkin’in yeni kulübü İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) takımlarından Inter de Türkçe Twitter adresinden "Vezneciler" başlığıyla yaptığı paylaşımda, saldırıdan etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti.
Kanada'nın Ankara Büyükelçiliği, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kanada'nın, mübarek ramazan ayının başlangıcında İstanbul'da gerçekleşen bombalı saldırı karşısında dehşete düştüğünü bildirdi.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır.Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
