ANKARA
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede Davutoğlu Türkiye-Libya ilişkilerinin geçmişinin uzun bir tarihe dayandığını hatırlatarak, Osmanlı Devleti'nin son döneminde Libya'ya gönderilen Mustafa Kemal, Enver Bey ve diğer subayların Libya halkının yardımına koştuğunu, onların bıraktığı noktadan da Ömer Muhtar'ın devraldığını anlattı. Davutoğlu, ''Bu nedenle Ömer Muhtar ve onun çocukları bize emanettir. Libya, Ömer Muhtar sayesinde ayakta kalmıştır ve Libyalı kardeşlerimiz onun sayesinde bugünlere gelmiştir'' diye konuştu.
Muhammed Ömer el Muhtar da Libya'nın en zorlu dönemlerinde yardımlarına önce Türkiye'nin koştuğunu belirterek, Libya'daki son çatışmalar sırasında ilk aşamada yaralanan 500 yaralı Türkiye'ye getirilip tedavi ettirilmeseydi, o kişilerin şu anda ölmüş olacağına dikkati çekti ve bunun için teşekkür etti. Türkiye'nin bütün resmi ve sivil toplum kuruluşlarının kendilerine yardıma geldiğini aktaran Muhtar, belediyelerin de büyük yardımlarda bulunduğunu, Libya'nın 2 yıl dünyadan kopuk yaşadığını ama artık o günleri aştıklarını kaydetti.
Bakan Davutoğlu ayrıca tahliye operasyonları sırasında Türkiye'nin her türlü yardımı yaptığını anımsatarak, bundan sonraki dönemde de Libya'daki kalkınma çalışmalarına katkıda bulunacaklarını, Türkiye'nin her alanda Libya'ya yardım etmeyi sürdüreceğini belirtti.
Görüşmede Türkiye'de tedavi gören Libyalılara ilişkin konular da gündeme geldi.
Muhammed Ömer el Muhtar, Ankara'nın ardından yarın da Konya'yı ziyaret edecek.