20 Aralık 2016•Güncelleme: 20 Aralık 2016
BATMAN-Yılmaz Ekinci
AB İnsani Yardım Komisyonunun 348 milyon avro maddi kaynak sağladığı ve Türk Kızılayı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı iş birliğinde yürütülen "Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı" kapsamında, kamplar dışında bulunan Suriye vatandaşı ve İl Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne kayıtlı diğer sığınmacılara her ay kişi başı yüzer lira nakdi yardım yapılacak.
Göç İdaresi İl Müdürlüğüne Kızılay Kart almak için yoğun bir şekilde başvuran Suriyeli sığınmacılar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) çalışanları tarafından kayıt altına alınıyor.
Batman Valisi Ahmet Deniz, Batman'da 3 bin aile yaklaşık 15 bin kişinin ikamet ettiğini, vakıf imkanlarıyla periyodik olarak desteklemeye çalıştıklarını, Kızılay'ın öncülüğünde yeni bir çalışmanın bulunduğunu aktardı.
Bu çalışma çerçevesinde yürütülen Yabancılara Sosyal Uyum Projesi kapsamında SYDV aracılığıyla başvurular alınarak listeler oluşturulduğunu ifade eden Deniz, "Kızılay tarafından verilecek 'Kızılay Kartı' ile hesaplarına ödeme yapılacak. Ayda kişi başına 100'er lira aylık ödeme olacak." ifadelerini kullandı.
Suriye'nin Kamışlı kentinden 4 yıl önce savaştan kaçarak Batman'a gelen Suriyeli Imad Ahmed de devletin SYDV, Göç İdaresi ve AFAD üzerinden Suriyelilere yardımlarının sürdüğünü, bundan her zaman büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Göç İdaresi İl Müdürlüğünde süresiz olarak kayıtlar devam ederken, kayıt altına alınan Suriyeli aileler SYDV elemanları tarafından ziyaret edilerek, ailede kaç kişi olduğu tespit edilecek. Aileler ile ilgili hazırlanacak formlar Ankara'ya gönderilecek.
Bütçe tutarı 348 milyon avro olan projede, Ankara'da onaylanan liste kapsamında Kızılay Kart çıkarılacak ve ödemeler Ocak 2017'de başlayacak.