ANKARA
Türkiye Barolar Birliği (TBB), İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 20 Mart 2014 tarihli "twitter.com" adresine erişimin engellenmesi kararının, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı olduğu gerekçesiyle acilen kaldırılması için İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına itiraz etti.
TTB, kararı veren ilgili savcılar ve sorumlu hakimler hakkında HSYK'ya, kararı uygulayan TİB yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının TMK 10. maddesi ile görevli olduğunu, söz konusu maddenin yürürlükten kaldırılmasıyla dosya devri dışında hiçbir işlem yapma yetkisi bulunmadığını savunarak, Başsavcılığın internet sitelerine erişimin engellenmesine ilişkin kararının yok hükmünde olduğunu ileri sürdü.
Yasaklama kararıyla TBB ve milyonlarca yurttaşın kendileriyle ilgisi olmayan, ne olduğunu bilmediği bir sebeple Twitter’a erişemediğini ve mağdur olduğunu iddia eden Feyzioğlu, "Twitter'a genel bir erişim yasağı konulması, AİHS'ye, Anayasa'ya ve internet düzenlemelerini de içeren 5651 sayılı Kanun'a aykırıdır" görüşüne yer verdi.
Twitter'a erişimin engellenmesine dair kararın acilen kaldırılması talebiyle İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına itiraz ettiklerini bildiren Feyzioğlu, "Yok hükmündeki bu kararı veren ilgili savcılar ve on milyonlarca kişinin insan haklarını ihlal eden sorumlu hakimler hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna, yine yok hükmündeki bu kararı uygulayan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk" ifadesini kullandı.
Sarıgül'den başvuru
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül, Twitter'a tedbir amaçlı erişim engelinin kaldırılması istemli dilekçeleri, kararı veren Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesine ulaştırması amacıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundu.
Sarıgül, CHP Genel Başkanı Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın ve partisinin meclis üyeleriyle birlikte Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde Twitter'a tedbir amaçlı erişim engeli konulmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı.
"Twitter yasağının Türkiye'de demokrasi için kara bir leke olduğunu ve bu yasağın dünyanın bugün geldiği noktada asla kabul edilir bir yasak olmayacağını" belirten Sarıgül, "Ülkemizin itibarı bu yasakla yerlebir edilmiştir. Bu durum kabul edilemez" dedi.