VAN
Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin talimatıyla Van merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve dün adliyeye çıkarılan 13 kişinin, soruşturmayı yürüten 4 cumhuriyet savcısı tarafından ifadesi alındı.
Gece geç saatlere kadar süren işlemlerinin ardından 8 kişi tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilirken, 5 kişi savcılıktan serbest bırakıldı.
Sabah saatlerine kadar süren mahkeme sonunda, 8 şüpheliden 4'ü tutuklandı, 4 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
12 şüpheli de adliyeyede
Gözaltına alınan 25 kişiden emniyetteki işlemleri tamamlanan 12'si de sabah erken saatlerde Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirildi.
Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı hastanede sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, zırhlı polis araçları ve çevik kuvvet ekipleri eşliğinde adliyeye çıkarıldı.
"Operasyon 17 Aralık darbesinin devamı"
Öte yandan operasyonlara tepki gösteren bir grup, Hz. Ömer Camisi avlusunda eylem yaptı.
Cuma namazı sonrası Hz. Ömer Cami avlusunda bir araya gelen Vanlı Müslümanlar İnisiyatifi üyeleri, ellerindeki pankart ve dövizlerle operasyonu kınadı.
Grup adına açıklama yapan Vanlı Müslümanlar İnisiyatifi üyesi Bülent Baykara, "Van merkezli yapılan operasyonlar özelde 17 Aralık darbesinin bir devamı, genelde ise İslam dünyasındaki uyanış sürecini durdurmaya yöneliktir" dedi.
İzmit Sabri Yalım Parkı'nda toplanan İnsan Hakları Savunucuları Derneği üyeleri de "HSYK ve yargı üzerinde halk vesayeti istiyoruz", "Hepimiz İHH'yız", "İsrail ve Amerika maşaları ihanetinizin hesabını soracağız" yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.
Burada grup adına açıklama yapan derneğin Genel Başkan Yardımcısı Orhangazi Ergin, bağımsızlık iddiasında olanların Amerika ve İsrail'den gelen direktifler ışığında operasyon yaptığını savundu. Ergin, "İHH gibi insani yardım çabası içinde olan bir kuruluşa 'terörist' damgası vurulmaya çalışıyor" dedi.
Muhabir: Cemal Aşan, Necat Hasar