26 Ekim 2016•Güncelleme: 26 Ekim 2016
ADANA - Ömer Yıldız
Adana'nın Ceyhan ilçesinde, şüpheli, sanık ve hükümlülerin toplum içinde denetlenmesi ve bir daha suç işlemesini önlemek amacıyla uygulanan Denetimli Serbestlik Yasası kapsamında, 102 hükümlü, okulların sıra ve sınıf boyası, çevre düzenlemesi ve temizliğini yaparak öğrencilere hem hizmet ediyor hem de rehabilite oluyorlar.
Günlük yaşamlarını da devam ettirebilen hükümlüler, Ceyhan Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'ndeki uzman ekiplerin, verdiği karar doğrultusunda belirlenen yerde, belirlenen saatte, belirlenen işleri yaparak cezalarını çekiyorlar. Cezalarına göre okullara belirli saatlerde gönderilen mahkumlardan bazıları okulun kapsını boyuyor, bazıları sıraları temizliyor, bazılar ise okulun günlük olarak temizlik işlerini yapıyor.
Özellikle dezavantajlı mahallelerdeki okullara gönderilen yükümlüler, kendilerini disiplin altına almanın yanı sıra boya ve kaynak kurslarında öğrendiklerini de uygulama fırsatı buluyorlar.
Kabiliyetine göre cezasını meslek lisesinin mobilya bölümünde çeken bir hükümlü, torna makinesine taktığı tığlar ile ahşaba şekil verirken, yanına gönderilen başka bir hükümlüye de iş öğreterek meslek edinmesini sağlıyor.
Ahşap alanında at, bisiklet gibi süs eşyasının yanı sıra okul bahçelerindeki bankları ve kamelyaları da yapan hükümlüler, bir yandan cezalarını çekerken diğer yandan öğrencilere hizmet ederek onların eğitim ve öğretimine katkı sağlıyor.