21 Haziran 2016•Güncelleme: 21 Haziran 2016
GAZİANTEP
Gaziantep'te 1995 yılında kurulan katı atık depolama alanında 10 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak üretim gerçekleştiriliyor. Sahadan sızan ve ağır metal içeren sular da arıtılarak tarım arazilerinin sulanmasında kullanılıyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Yönetimi Şube Müdürü Mustafa Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 milyon metreküp kapasiteye sahip alanda 6,5 milyon metreküp depolamanın yapıldığını belirtti.
Alandan sağlanan elektrik enerjisinin 10 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşıladığını kaydeden Yılmaz, Nizip’te bulunan katı atık depolama alanının da Büyükşehir Belediyesince yapıldığını, buranın da 2 milyon metreküp kapasiteye sahip olduğunu söyledi.
Diğer ilçelerdeki vahşi depolama alanlarının rehabilitasyonu için çalışmaların sürdüğünü dile getiren Yılmaz, "Çöpler zemin geçirimsizliği sağlanmış düzenli depolama alanlarında serildikten sonra kompaktörle sıkıştırılıp üzeri toprak örtüyle kapatılmaktadır. Oluşan gazlar kuyulardan borularla tahliye edilerek elektrik enerjisine çevriliyor. Bu alanda 2015 yılında 22 bin 524 megavat elektrik enerjisi üretildi. Bu da yaklaşık 10 bin konutun enerji ihtiyacını sağlayacak düzeydedir." dedi.
Enerji üretim tesisinde 5 gaz motorunun bulunduğunu aktaran Yılmaz, kurulu kapasitelerinin 5 bin 65 megavat olduğunu söyledi.