16 Haziran 2017•Güncelleme: 16 Haziran 2017
KAHRAMANMARAŞ-Fatih Yazıcıoğlu
Kahramanmaraş'ta özellikle ceviz oymacılığı üzerine kurulu irili ufaklı yaklaşık 100 işletme, oymacılık sanatında el emeği göz nuruyla hazırladığı ürünlerini Türkiye'nin farklı illerine pazarlıyor.
Cami dekorasyonu üzerine yoğunlaşan bir firma ise minber, mihrap, vaiz kürsüsü, müezzin mahfilleri, balkon korkulukları ve ahşap kubbelere uyguladığı farklı oyma teknikleriyle ortaya çıkardığı ürünlerini dünyanın farklı ülkelerine ihraç ediyor.
Firmanın yöneticilerinden Muhammet Gülaçtı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesine cami dekorasyonu yaptıklarını söyledi.
%2Fcami-ahsapp.jpg)
Türk kültürünün bir parçası olan ağaç oyma, kabartma sanatını icra ettiklerini anlatan Gülaçtı, "Selçuklu'dan beri gelen bir sanatı icra ediyoruz. Türk sanatının en güzel örneklerinden biri olan ağaç oyma kabartma sanatını Kahramanmaraş'ta geçmişten geleceğe taşımaya devam ediyoruz." dedi.
İşletmede, bir camide olması gereken minber, mihrap vaiz kürsüsü, müezzin mahfilleri, balkon korkulukları, ahşap kubbeler zaman zaman da iç ve dış süslemeler gibi işleri yaptıklarını kaydeden Gülaçtı, oyma sanatını 4. kuşak olarak devam ettirdiklerini belirterek şunları kaydetti:
"Geçmişten beri bu işte köklü bir firma olduğumuz için bugüne kadar yaptığımız camilerden tecrübe ederek, kullandığımız malzeme, işçilik motifleri farkındalık olarak görüyoruz. Günümüz teknolojisini de en iyi şekilde, el sanatını bozmayacak şekilde kullanıyoruz. Özellikle yurt dışında yaşayan gurbetçilerimiz bizleri tercih ettikleri için de mutluyuz. İhracatımıza hız kesmeden devam edeceğiz."